- Mejas födelsedagsfrallor
Här kommer ett litet receptinlägg med de frallor vi åt på Mejas födelsedagskalas. Om ni inte är intresserade är det bara att bläddra ner/byta kategori =) Senare kommer ett med cupcakes/tårta oxå!

Ljusa frallor

50 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

1 ägg

ca 1 ½ l vetemjöl

ägg till pensling

vallmofrön

Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt och ägget lätt uppvispat. Tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Forma frallor (24 st), klipp kryss i dem och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. på vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen i 225-250°C i 8-10 minuter. Låt svalna utan bakduk på galler.



Grova frallor

50 g jäst
3 ½ dl lättyoghurt naturell
2 dl vatten
1 ½ dl grovt rågmjöl
2 dl havrekli
6 dl grahamsmjöl
ca 2 dl fk-dinkelmjöl
2 tsk salt
Havrekli, solrosfrön & linfrön

Smula jästen i en bunke. Värm yoghurt och vatten tills det är 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den har löst sig. Häll i resterande ingredienser. Arbeta degen väl och pudra över lite fk-dinkelmjöl på ytan. Låt degen jäsa ca 1 ½ tim. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i två delar och rulla ut till längder. Skär varje längd i ca 9 bitar (3-/4-kanter). Lägg bitarna direkt på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa 15-20 min till. Pensla med vatten och strö på havrekli, solrosfrön & linfrön. Grädda i 250 grader i 12-14 min. Låt kallna under bakduk.

Melinda - Mamma till Maja

Ser riktigt smaskigt ut :) Skulle börja baka bröd om jag hade en sån här kitchen aid eller vad dom nu heter, en som arbetar degen åt en ;)

Madde

Vilken fralla vad godast? Måste säga de nedersta ser läckra ut, proffsigt!

Elin

Såg riktigt goda ut! :-)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress