4 pizzor
25 g jäst
2½ dl vatten - värm till ca 37 grader
7 dl vetemjöl special (detta bytte jag ut mot fullkornsdinkelmjöl)
1 tsk salt
Börja med att göra en startdeg. Lös upp jästen i 1/4 dl av vattnet. Tillsätt ca 2 msk mjöl. Rör ut till en jämn smet. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Forma en krater med ca 6 dl mjöl (resten sparas till utbakning), med ett så djupt hål som möjligt i mitten. Häll startdegen, saltet och resten av vattnet i hålet. Arbeta försiktigt samman ingredienserna med väl mjölade händer (eller börja med en trägaffel som jag gjorde). Knåda ihärdigt i minst 10 minuter.
När degen har blivit smidig, dela den i 4 lika stora delar. Forma delarna till bollar och låt dem jäsa under bakduk ca 2 timmar eller tills de jäst till dubbel storlek.
De jäste som ni ser mycket! Bilderna är tagna från samma vinkel & avstånd.
Använd en boll till en pizza. Knåda den ett par minuter. Tryck och platta ut degen med handflatan till en tunn rund platta (jag drog och grejade lite med den i luften). Ta ev. hjälp av en kavel för att få degen riktigt tunn. Lägg den på en bakplåtspappersklädd eller oljad plåt. Nu är pizzan färdig att fyllas! Grädda den sedan i 275 grader i ca 15 minuter eller tills den ser färdig ut.
För tacopizza fyllde jag med tacofärs, lite majs, rödlök, lite tomat & lite jalapeños. I stället för tomatsås i botten tog jag finkrossade tomater med chilismak. Supergott var det!
M & Meja hade även ananas på!
Madde
såg mumsigt ut=)
Alfva
Ser ju riktigt spännande ut! Synd att jag har dragit ner på mina kolhydrater... ;)
Beatrice, mamma till Devin & liten i magen ♥
Det såg ju jättegott ut!
3