- Kräftmiddag (recept på 2 pajer)

Jag lovade ju faktiskt att det skulle komma upp bilder från kräftmiddagen vi hade här med pappa och de förra veckan! Eftersom M inte gillar kräftor fick det bli lite annat smarrigt med :)


Det bjöds på vitlöksbröd, "ostbröd" till vitlökshatande pappa, sallad, prästostpaj, köttfärspaj, kräftor, rökt makrill & nachochips! Även en egen Fitnessfighten-vänlig paj till mig =)




Recept Prästostpaj (från Arla) - Tydligen supergod!

75 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
3/4 dl lätt-Kesella/kvarg

Fyllning:
2½ dl mellangrädde
1 ägg
2 äggulor
½ tsk salt
2 krm peppar
ca 7 dl riven prästost

Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.

Köttfärspaj (från Tasteline) - Också mycket populär!

150 g smör/margarin
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
200 g champinjoner
(jag tog 1 stor burk)
2½ msk tomatpuré
salt, peppar, oregano
1 burk majskorn
½ msk vetemjöl
1½ dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 dl riven ost

Mät upp 3 dl av vetemjölet i en skål. Smula sönder 150 g av matfettet i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop massan till en deg. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter. 
Skala och finhacka löken. Fräs löken och champinjonerna i matfettet i en stor stekpanna. Lägg i färsen. Dela sönder köttet med en trägaffel. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg.Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, majs, salt och peppar. Koka i ca 3 minuter. Smaksätt köttfärssåsen med oregano och ev. pressad vitlök. 
Sätt på ugnen 225 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform, så att botten och kanter blir täckta. Nagga degen med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Knäck 2 ägg i en liten skål. Vispa sönder äggen med en gaffel och blanda ner riven ost. Blanda ner ägg och ostsmeten i den avsvalnande köttfärsröran.
Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress