Recept: Nyttiga frallor & Ugnsrostad müsli / granola
I tisdags när vi var lediga passade jag på att baka lite att ha i frysen. Två olika "hitte-på"-frallor och en "hitte-på"-müsli. Typ 1 av frallorna blev saftiga och goda, typ 2 var lite mer kompakta och matiga, med mer hela korn i. Müslin blev jättegod =) 
 
Nyttigare frallor, typ 1
ca 20 st
 
50 g (1 pkt) jäst
4 dl vatten
ca 2 dl lättkvarg
ca 2 msk olivolja
ca 2 msk flytande honung
ca ½-1 dl vetemjöl
ca 2 dl havregryn
ca 2 dl rismjöl
Grahamsmjöl
1 ägg
Sesamfrön / linfrön / annat till dekoration
 
Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervärme. Lös sedan upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och kvargen, olivoljan och honungen. Tillsätt rismjölet, havregrynen och vetemjölet. Arbeta gärna degen i maskin. Tillsätt därefter lite grahamsmjöl i taget och arbeta in tills degen är "lagom", d.v.s. liite kladdig men släpper från fingret när du tar på den.
 
Låt jäsa i ca 60 minuter.
 
Knåda degen på mjölat underlag och dela den i ca 20 (för relativt små frallor) bitar som du rullar till bollar och lägger på ett balplåtspapper på en plåt.
 
Låt jäsa ca 30 minuter.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön/linfrön eller vad du känner för. Alternativt kan du göra ostfrallor genom att strö lite riven ost över frallorna.
 
Sätt in i ugnen på 200 graders värme i ca 15 minuter (tills de låter "ihåliga" om du knackar under dem).
 
 
 
Nyttigare frallor, typ 2
ca 16 st
 
50 g (1 pkt) jäst
4 dl vatten
ca 2 dl lättkvarg
ca ½-1 dl vetemjöl
ca 1½ dl solrosfrön
ca ½ dl hela linfrön
ca ½ dl sesamfrön
ca ¼ dl chiafrön
ca 5 dl fullkornsdinkelmjöl
Grahamsmjöl
 
Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervärme. Lös sedan upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och kvargen. Tillsätt vetemjölet, fullkornsdinkelmjölet och fröerna (som du kan variera efter vad du har hemma). Arbeta gärna degen i maskin. Tillsätt därefter lite grahamsmjöl i taget och arbeta in tills degen är "lagom", d.v.s. liite kladdig men släpper från fingret när du tar på den.
 
Låt jäsa i ca 60 minuter.
 
Knåda degen på mjölat underlag och gör 2 längder som du plattar till och delar i ca 16 (för relativt små frallor) bitar, som du lägger på ett balplåtspapper på en plåt.
 
Låt jäsa ca 30 minuter.
 
Sätt in i ugnen på 200 graders värme i ca 15 minuter (tills de låter "ihåliga" om du knackar under dem).
 
 
 
Ugnsrostad müsli / granola

ca 6 dl havregryn
ca 1-2 dl vetegroddar
ca 1-2 dl rågflingor
ca 1 dl solrosfrön
ca ½ dl hela linfrön
ca ½ dl chiafrön
ca ½ dl hackade hasselnötter
ca ½ dl hackade mandlar
ca ½ dl kokosflakes eller riven kokos
ca 2 msk kanel
ca 1 dl vatten
ca ½ dl rapsolja
ca 3 msk honung

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ihop vatten, rapsolja och honung och häll detta bland de torra ingredienserna, rör runt ordentligt. Lägg detta på ett bakplåtspapper på en plåt, och sätt in i ugnen på 175 graders värme i ca 40 minuter, eller tills den fått fin färg. Rör runt i müslin med ca 5 minuters mellanrum så den inte bränns!
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress