Flerkornsfrallor

Idag när jag äntligen var lite ledig passade jag på att improvisera ihop och baka två sorter av lite nyttigare frallor, det var längesedan vi hade några i frysen nu. Här kommer receptet på den första varianten – Flerkornsfrallor.

20 stycken

1 pkt (50 g) jäst
5 dl vatten
500 g lättkvarg
1 tsk salt
1 msk honung
0,5 dl rapsolja
1 dl solrosfrön
0,5 dl chiafrön (+0,5 dl vatten)
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
3 dl fiberhavregryn
1 dl rågsikt
3 dl grovt rågmjöl
Fullkornsdinkelmjöl (ca 500 g)

Smula först jästen i en bunke, och värm vattnet till fingervärme. Lös upp jästen i lite av vattnet, och häll sedan på även resten av vattnet. Häll i kvarg, salt, honung och rapsolja och rör tills det är väl blandat. Därefter slänger du i alla fröer (chiafröna blandas med lite vatten så att de sväller innan de hälls i) samt havregrynen och rör ihop igen. Tillsätt mjölet, fullkornsdinkelmjölet på slutet använder du så mycket av att det blir en bra deg helt enkelt. Den ska vara fast, men fortfarande lite kladdig om du känner på den. Arbeta degen en liten stund.

Häll ut degen på en bänk och knåda den lite för hand tillsammans med lite mer mjöl av valfri sort. Dela den i två delar och rulla ut dem till en lång rulle som du sedan plattar till och skär i bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, och låt jäsa ca 60 minuter.

Sätt ugnen på antingen 220 grader varmluft, eller på 250 grader om det är en vanlig ugn. Jag körde varmluft för att kunna sätta in båda plåtarna samtidigt. Pensla dem med lite vatten och låt dem sedan stå inne i ugnen cirka 15 minuter.

 

 
Meja var med lite och bakade, men annars passade de på att pussla under tiden. Meja gav sig på ett hundrabitars som hon inte haft tålamod till innan, men nu gjorde åtminstone halva utan problem!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress