- Grova hamburgerbröd
I söndags skulle vi ha hemgjorda hamburgare till middag, och jag passade därför på att baka lite hamburgerbröd att lägga i frysen. Jag själv åt iofs hamburgare utan bröd, men M sa att de var himla goda :) De är mycket nyttigare än de man köper i affären! Lättgjorda var de med, hittade recept här som jag ändrade litegrann i.

för 10 hamburgerbröd

½ pkt jäst (25 g)
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk honung
1 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl fullkornsdinkelmjöl

  1. Värm vattnet fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut det med jästen.
  3. Häll på resten av vattnet, rapsoljan, saltet, honungen och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
  5. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
  6. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
  7. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
  8. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
  11. Låt svalna under bakduk.



Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress