för 10 hamburgerbröd
½ pkt jäst (25 g)
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk honung
1 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl fullkornsdinkelmjöl
- Värm vattnet fingervarmt.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut det med jästen.
- Häll på resten av vattnet, rapsoljan, saltet, honungen och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
- Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
- Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
- Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
- Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
- Låt svalna under bakduk.
0