Min träning

följ mig på vägen!

Löppass 140227

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning. Motivation, prat & målsättning.

Jag hade egentligen tänkt mig att vila idag och ta löppasset imorgon, men då jag har en del planer för morgondagen passade jag på att åka tidigare mot jobbet ikväll och ta ett pass på löpbandet på gymmet på "vägen". 

Idag var det dags att ta tid på 4 km. Lite svårt på ett sätt att göra på löpbandet, då farten ställs in på ett annat sätt än den ju gör när man springer ute. Det funkade dock bra! 

4 km
24 min 26 sek 

Började förstås med uppvärmning, ganska ordentlig med jogg 2 km. Jag hade sedan lutningen på 1% hela tiden, och började med att sätta farten på 10 km/h, då jag vet att jag brukar orka hålla det en stund. Fick dock sänka ner till 9,4 då jag kände att jag inte skulle orka hålla den farten hela vägen. Efter 3 km började jag spurta lite, ökade upp till 10, och sen mer och mer tills jag sista 200 metrarna var uppe på 12.

Var först väldigt missnöjd med tiden då det var över 6 min/km, men å andra sidan kom jag på att jag faktiskt bara sprungit 3 veckor regelbundet sedan jag började igen efter det långa sjukuppehållet. Dessutom hade jag gårdagens intervaller i benen och jobbade gårdagsnatten. Jag tog i alla fall absolut ut mig. Huvudsaken! 

Löppass 140226

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning.

Idag var det intervall-dags. Höll på att stupa under de sista. Hujedamig! Ca 5 km tror jag jag tog mig i alla fall! 

Gymmet 140224

Kategori: Styrketräning.

I morse när jag lämnat barnen tog jag mig bort till gymmet för ett styrkepass. Var inte det minsta sugen på träning efter gårdagen, men lika bra att få det gjort tänkte jag. Just do it, liksom! Idag körde jag helkroppsstyrka i supersets.
 
Bröstflyes 7 kg 3x15 reps
Enarms hantelrodd 12.5 kg 3x10 reps
 
Triceps cablecross 36 kg 3x10 reps
Biceps cablebross 27 kg 3x10 reps
 
Benpress 120 kg 3x12 reps
Vader i benpressmaskinen 120 kg 3x25 reps
 
Axellyft maskin 20 kg 3x10 reps
Latsdrag 40 kg 3x10 reps
 
Sidolut med viktplatta 15 kg 3x15 reps
Statisk situp med vridningar med viktplatta 15 kg 3x15 reps/sida

Löppass 140223

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning.

Idag var det långpass-dags. Lite ångestladdat då det var tänkt milen... Efter att dessutom ha jobbat tre nätter, blivit lite snorig och slemmig och ha en känsla av absolut osugenhet på att springa, hade det varit väldigt lätt att låta bli. Men vet ni? Jag gjorde det :-) 

Det var sjukt tungt första kilometrarna. Benen kändes som stockar och det kändes som jag inte kom någonstans. Kompressionsstrumporna jag börjat använda hjälper nog lite mot smärtan i vaderna och de domnande fötterna, men lite känner jag av fortfarande. Efter ca 6 km var det dock som att dra en gräns och plötsligt kändes det av någon anledning lite lättare. Benen sprang av sig själva och jag behövde inte kämpa fram varenda steg. Sen ska jag väl inte påstå att det var lätt, men lättARE åtminstone :-)

Jaja, tiden var kass, 1.20, men jag höll mig "springande" hela tiden, vilket var huvudsaken. Längsta tid och distans jag någonsin sprungit i ett streck :-) 

Löppass 140222

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning.

När man jobbar nätterna i helgen och inte hinner träffa familjen så mycket, men har två pass kvar för att "klara" veckan, så får man improvisera ihop något bra. Till exempel dra med hela familjen ut och powerwalka (cykla när det gällde större modellen på barn) till lekparken en dryg kilometer bort där de får leka medan man springer backpass i backen bredvid lekaparken! Precis den varianten körde jag idag :) Funkade hur bra som helst.
 
 

Gymmet 140220

Kategori: Styrketräning.

Igår (eller okej, förrgår nu) var jag en timme på gymmet för veckans pass för armar, axlar, bröst och så lite core på slutet. 

Crosstrainer motstånd 10 2 min 0,21 km
Dips små (endast övre delen) 3x6 reps
Bänkpress smithmaskin +25 kg 3x10 reps
Bicepscurls med Z-stång +10 kg 3x12 reps
Triceps maskin 40 kg 15 reps, 45 kg 2x12 reps
Alternerande axelpress hantlar 6 kg 3x12 reps / sida 
Alternerande hammercurls hantlar 7 kg 3x10 reps / sida 
Tricepspress hantel 7 kg 3x10 reps 
Höftlyft med fötter på boll 3x20 reps 
Planka med fötter på boll 3x30 sek

Löppass 140219

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning.

Idag hade jag lite problem att få ihop det med träningen. Hade planerat intervallpass men då barnen var hemma var det inte direkt aktuellt att ge sig ut själv eller att köra löpbandet på gymmet. Hade jag skjutit på det till kvällen tänkte jag att det var tveksamt om det blev av alls då jag ligger lite back med sömnen ;)
 
I alla fall så fick jag den briljanta idén att ta barnen på en liten sväng med cykeln (4-åringen) & vagnen (1-åringen) som uppvärmning, och sedan köra intervallpasset på en grusplan i närheten där de kunde springa omkring och leka samtidigt! Perkfekt! Det fungerade superbra fram till sista 2 intervallerna då minstingen blev trött på det och mer och mer vansinnig, så den allra sista fick jag tyvärr hoppa över. Men, kompenserade med 100 hopp med hopprepet så fort vi kom hem. Nedvarvningen fick också bli hemma, gick och gick och gick omkring. Inget helt optimalt pass, men 100% bättre än inte alls!
 
 
4½ km får väl ändå ses som helt okej intervallpass för mig!
 
Jag provade även för första gången idag att springa med kompressionsstrumpor (snyggt förstalager det blev idag va?!) då jag självdiagnostiserat via google att jag behöver det när jag springer p.g.a. domnande fötter och smärta i nedre delen av vaderna. Och ja, än så länge kändes det bättre än utan!

Gymmet 140217

Kategori: Styrketräning.

Ikväll innan jobbet passade jag på att åka förbi gymmet för veckans ben- och ryggpass. Kände mig effektiv idag, hann mycket :-) trots att det var förbannat mycket folk när jag kom och i princip allt upptaget... Hade tänkt köra marklyft som första övning, men nej, får bli nästa vecka... 

Rygglyft på ställning +10 kg 3x15 reps
Utfall smithmaskin +40 kg 3x12 reps/sida
+vader mellan seten 3x30 reps (bild) 
Lats 40 kg 3x10 reps
Utsida lår / rumpa 80 kg 3x10 reps
Plankan med hantelrodd 5 kg 12 reps 7 kg 2x10 reps/sida 
Baksida lår 37,5 kg 3x10 reps 
Rodd cablecross 45 kg 2x12 reps 
Benböj utan vikt 50 st i rad 

Löppass 140216

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning.

Ikväll efter kroppkakemiddag och sockerkaksfika hos svärföräldrarna (bästa uppladdningen verkligen!) var det dags för veckans planerade långpass (allt är ju relativt, och det kommer öka vecka för vecka). Jag tänkte mig att springa hem från dem med en liten extrarunda, och så blev det. Blev dock inte riktigt de 8 planerade kilometrarna, men gott och väl 7 tror jag (telefonen gav upp p.g.a. att jag fick använda lampan, så sen fick jag springa i kolmörker). Fötterna somnade, det gjorde ont över hälsenorna / nedre delen av vaderna, jag var stum i benen, jag behövde gå på toa och det var alldeles kolsvart ute, men jag gjorde det ändå. Även extrarundan, som jag var på väg att hoppa över. Men knappt 6 km räknas ju inte som långt, inte ens för mig.
 
Kollar jag på denna och jämför sträckan jag ritat med den som hann registreras, så hamnar rundan på strax över 7 km, vilket bör stämma bra eftersom sträckan om jag inte hade tagit omvägen är strax under 6 km.
 
 
Såhär mycket såg jag. Med telefonlanmpan aktiverad. När den dog - not so much.

Hemmaträning 140214

Kategori: Styrketräning.

När jag vaknat igår efter tredje nattens jobb var jag egentligen inte det minsta sugen på det planerade styrkepasset och eftersom sambon dessutom fick rycka in och jobba och jag hade vädigt kort om tid (=hann inte till gymmet) var jag väldigt sugen på att strunta i det. Jag tog mig i alla fall i kragen och körde ett litet kort och relativt lätt pass hemma, så mycket bättre än ingenting! Planen var ju armar, axlar, bröst och lite mage, så det fick det bli!
 
Dips mot soffbordet 3x12 reps
Armhävningar (på tå) 3x12 reps
Plankan 3x45 sek
Alternerande bicepscurls hantlar 3x20 reps/sida
Sidoplankor 3x30 sek/sida
Alternerande axelpress hantlar 3x12 reps/sida
Tricepspress hantel 3x20 reps/sida
 
Dagens enda hjälpmedel - hantlar på ... tror det är 4 kg, och ett bord!

Löppass 140213

Kategori: Coachning med Alla kan träna. Konditionsträning.

Ikväll hade vi möte vid jobbet mellan 17-18:30. Jag skulle börja jobba kl 21, och kunde ju inte bara sitta och glo den tiden, så där planerade jag in en liten löptur. Vi har äntligen startat upp coachningen med Ida (http://allakantrana.se) igen, bara 4 månader senare pga alla andningsproblem med min nyupptäckta astma. I alla fall, idag stod det "mysjogg" på schemat, och är det något jag i normala fall inte tycker löpning är så är det mysigt ;) Men, hör och häpna, det kändes faktiskt lite trevligt. Jag hade absolut ingen hög fart, men höll mig joggandes, så att det kändes bekvämt. Sprang till Maxi och handlade ett par smågrejer, och tillbaka igen. 

Blev lite längre än jag tänkt mig i förväg, men med tanke på att det blev en 20-minuters paus då jag handlade mitt i, så blev det ändå rätt så bra tror jag! 


Som sagt, ingen hög fart alls, strax under 8 min/km. Gick ca 500m i början och slutet, därav farten där. 

Gymmet 140211

Kategori: Styrketräning.

Idag på förmiddagen var det dags för veckans ben- och ryggpass! 

Benböj i smithmaskin +40 kg 4x10 reps
+ tåhävningar mellan seten 4x30 reps
Rodd i multistation 23 kg 20 reps, 32 kg 16 reps, 45 kg 2x12 reps 
Utfallsgång med 10-kg-hantlar 8 reps + 3x15 reps
Rygglyft på ställning +10 kg 4x15 reps 
Baksida lår maskin 35 kg 3x12 reps 
Sidolut med viktplatta 20 kg 3x15 reps/sida 
Bakåtspark i cablecross 27 kg 3x12 reps/sida 

Löppass med Tjejplanet 140210

Kategori: Konditionsträning. Tjejmilen 2014.

Ikväll var det dags för första träningspasset inför årets Tjejplanet till Tjejmilen. Jag var lite orolig inför klädvalet innan (0-gradigt), men valde till slut underställ och träningsoverall vilket blev alldeles perfekt! Frös lite när vi kom ut, men var "lagom svettig" sen :-) 

Passet gick bra tycker jag med tanke på hur lite jag sprungit sedan astman kom. Vi körde lite löpskolningsövningar, lite löpstyrka och intervaller. Sträckan slutade på drygt 4,4 km. Kändes superbra! 

Astman gav sig dock till känna på slutet på de mest intensiva intervallerna... Hemvägen väste jag ganska ordentligt ;) jag tog inte med någon medicin då jag inte brukar behöva det när jag tränar, men behöver nog ta inför konditionspassen. 

Gymmet (tabatapass) 140208

Kategori: Konditionsträning. Styrketräning.

I morse direkt när jag vaknat slängde jag i mig ett ägg och gick bort till gymmet för ett pass kondition och mage. Bestämde mig för Tabataintervaller som upplägg, och körde varannan kondition och varannan mage/core. Gick faktiskt riktigt bra och känner redan lite ömhet i magen ;) Det var gott med en ordentlig frukost när jag kom hem!
 
Omgång 1 (uppvärmning)
Crosstrainer motstånd 8, relativt snabbt / sakta
 
Omgång 2
Mage maskin
 
Omgång 3
Cykel motstånd 8, snabbt / sakta
 
Omgång 4
Sidoplankor
 
Omgång 5
Löpband lutning 0,5% 13 km/h
 
Omgång 6
Plankan med benlyft
 
Omgång 7
Löpband lutning 10% 9 km/h
 
Omgång 8
Benlyft på dipsställning x 4, plankan x 4
 
Omgång 9
Löpband lutning 1,5% 13 km/h
 
 

Gymmet 140207

Kategori: Styrketräning.

Gympass efter uppvaknadet idag! Tur man har en lillebror som kan vara barnvakt :-) 

Enarms hantelrodd 8 kg 15 reps, 10 kg 2x12 reps 
Utsida 75 kg 4x12 reps 
Lats 35 kg 3x12 reps 
Rygglyft ställning +10 kg 3x15 reps
Benböj smithmaskin +40 kg 4x10 reps
+tåhävningar mellan seten 4x30 reps
Backflyes 6 kg 3x10 reps

Gymmet 140205

Kategori: Styrketräning.

I morse blev det ett gym-pass igen. Fokus armar, axlar, bröst och mage / core, och det gick bra men tyckte inte jag hann så mycket idag. 

Axellyft åt sidan 7 kg 3x10 reps
Bänkpress Smithmaskin lutande bänk +20kg 3x10 reps
Benlyft på dipsställning 4x15 reps
Bänkpress Smithmaskin rak bänk +20 kg 3x15 reps
Sidoplanka 2x45 sek / sida 
Planka 2x45 sek / sida

Superset
Bicepscurls Cablecross 27 kg 3x10 reps
Tricepspress Cablecross 36 kg 3x10 reps

Dubbelpass 140203

Kategori: Gruppträning. Konditionsträning.

I morse var jag och sprang på löpbandet. Hade egentligen tänkt springa ute och inviga kläderna jag köpte förra veckan, men med bokstavligt talat isgatan som var i morse vågade jag inte det, så fick bli löpband. Ökade med en km från förra veckan, så idag blev det 4. Med intervaller till på köpet :) 4 km, 25:29 min och hastigheter varierande mellan 8,2 och 11, 7 st på 11. Varje intervall var ca 1,20. 


Ikväll var det dags att testa på kettlebells, på ett gruppass på gymmet i stan. Kändes bra, skulle nog haft en lite tyngre kula dock på vissa övningar. Svårt det där, för det är svårt att hålla rätt teknik med både för lätt och för tung. 8 kg körde jag med idag. Snabbt och intensivt var det i alla fall, och avklarat på 40 min! 

Simning 140202

Kategori: Simning.

Ikväll blev det ett pass i bassängen igen! Superskönt :) 

Målsättning 2014

Kategori: Motivation, prat & målsättning.

När jag kollade igenom telefonen idag kom jag på att jag glömt dela med mig av årets målsättning som jag skrev ner när jag var på uppstarten inför årets Tjejplan till Tjejmilen.
 
Vision
MÅ BRA!
 
Mål
- Tjejmilen 6/9 2014 på under 60 minuter, helst ~57 min
- Trivas med min kropp utseendemässigt
- Känna mig stark och uthållig
 
Delmål på vägen
- Ta mig runt Göteborgsvarvet i maj, i mestadels springande tillstånd
- Få in träningen till en mer naturlig del i vardagen (vilket jag redan känner att jag kan bocka av lite, den bara finns där, skönt!)
- Inte tycka det är en uppoffring att äta bra mat (även där på god väg, tycker oftast vi äter godare mat nu när den är planerad, och så har jag ju min en dag i veckan när jag äter annat gott)
- Genomföra i alla fall 4 träningspass alla (friska) veckor
- Kunna göra 3 hela dips sista mars, 10 innan året är slut
- Kunna göra en riktig chin innan sista maj, 5 innan året är slut
 
Så, ingen återvändo! Nu kör vi 2014!

Gymmet 140131

Kategori: Styrketräning.

Trots att det var fredagkväll blev det en tur till gymmet ikväll efter maten, skulle ändå till jobbet så lika bra att passa på! Då jag hade lite kort om tid på mig, 40 min ca, fick det bli superset (2 övningar åt gången, variera och så lite vila som möjligt) som upplägg.
 
Uppvärmning
2 min crosstrainer motstånd 10, 0.23 km
 
Styrkepass
 
Bicepscurls i cablecross 27 kg 2x10 reps + dropset
Tricepspress i cablecross 36 kg 2x12 reps + dropset
 
Axellyft åt sidan 7 kg 3x10 reps
Bröstflyes i nedlut 7 kg 3x12 reps
 
Armhävningar på tå 3x15 reps
Statiskt situps med vridningar 3x24 reps
 
Små dips på ställning (bara i övre delen av rörelsen) 3x4 reps
Plankan 3xca30-40 sek