Min träning

följ mig på vägen!

Crosstrainer & löpband 130530

Kategori: Konditionsträning.

Igår var jag och körde ett konditionspass på gymmet. Jag har ju inte velat springa några ordentliga löppass nu eftersom jag fick ont i benhinnorna för ett par veckor sedan, och har ett lopp att vara i form för imorgon. Därför tänkte jag mig ett pass på 30 min på crosstrainern! Det blev ett förinställt intervallpass som hette "fasthet och spänst" där jag valde den högsta intensiteten.
 
 
Därefter kände jag att jag ändå ville få lite fart i benen inför imorgon, och körde 2 minuter på löpbandet på 11 km/h innan jag avslutade med plankan i tabataintervaller, ½ omgång (4 intervaller), innan jag fick snabba mig hem.

Gymmet 130527 & 130528

Kategori: Konditionsträning. Styrketräning.

I måndags var jag och tränade i stan för en gångs skull och passade på att köra de benmaskiner vi inte har här i byn. Blev alltså framför allt ben, men även rygg.
 
Uppvärmning
Cykel 5 min motstånd 6-8
 
Styrkepass
Låg ryggpress 45 kg 4x10 reps
Bakåtspark 50 kg 15 reps, 65 kg 10 reps, 70 kg 2x8 reps / ben
Benpress 140 kg 4x8 reps
Vadpress 65 kg 4x10
Utsida lår 70 kg 4x7 reps
Baksida lår 42.5 kg 4x7 reps
Låg rodd 45 kg 4x8 reps
 

 
Dagen efter blev det resten, i block med två övningar i varje som jag varierade mellan.
 
Uppvärmning
Crosstrainer motstånd 12, 6 min, 0.63 km
 
Styrkepass (armar, bröst, axlar)
 
Triceps cablecross 36 kg 12 reps, 41 kg 3x8 reps
Biceps cablecross 23 kg 12 reps, 27 kg 3x8 reps
 
Bröstpress hantlar 12.5 kg 4x8 reps
Axellyft åt sidan 8 kg 4x6 reps
 
Bicepscurls med vridning 8 kg 4x8 reps
Dips mot bänk med viktplatta 5 kg 4x15 reps
 
Axelpress hantlar 9 kg 3x7 reps
Sidoplanka med rörelse upp & ner 3x15 reps / sida
 
Därefter avslutade jag med löpbandet 1 km för att känna på att springa lite igen, och det kändes faktiskt bra! Kände av benhinnorna lite i början, men det la sig och jag höll min tänkta fart på 10 km/h ända till sista minuten kom. Då höjde jag till 11... ;)

Cykeltur 130524

Kategori: Vardagsmotion & promenader.

Idag hinns det nog inte med någon träning eftersom jag måste sova när sambon kommer hem inför jobb inatt. Därför passade jag på att åtminstone få lite vardagsmotion i form av en liten cykeltur med 20 kg barn bakom.
 
 
Ingen speciellt hög fart (dock lite snabbare än bilden visar då jag glömde stoppa när vi kom hem) och inte så långt heller, men bättre än inget alls, och lite fick jag ta i i alla fall!
 

Gymmet 130522

Kategori: Styrketräning.

Uppvärmning
2 min crosstrainer motstånd 12
 
Styrkepass ben/rygg
Benpress maskin 130 kg 10 reps, 140 kg 3x8 reps
Enarms hantelrodd 12.5 kg 4x8 reps / sida
Baksida lår 42.5 kg 4x6 reps
Rygglyft på ställning 15 kg 4x10 reps
Utsida lår 82.5 kg 4x6 reps
 
Bål-/stabilitetsträning
Planka med benindrag i tabata-intervaller

Gymmet 130521

Kategori: Konditionsträning. Styrketräning.

Uppvärmning / kondition
Crosstrainer 30 min motstånd 10
 
Styrkepass
 
Axellyft åt sidan 7 kg 4x7 reps
Bröstflyes 7 kg 4x10 reps
 
Tricepspress rep i cablecross 36 kg 4x6 reps
Bicepspress rep i cablecross 18 kg 10 reps 23 kg 3x8 reps
 
Bål-/stabilitetsträning
Sidoplanka 1 min / sida
 
Körde styrkeövningarna utan så mycket vila, i två block. Körde två övningar varvat, och sedan de andra två.

Hormoner suger

Kategori: Motivation, prat & målsättning.

Maten har gått väldigt bra den senaste månaden, jag har skött mig bra 6 dagar i veckan och haft en "ätardag", vilket har funkat super! Förra veckan blev dock skräp... Fram till torsdagen gick det bra, och fredagen var planerad ätardag. Lördagen blev ok, men med lite dålig middag då jag fick äta färdigköttbullar & makaroner på jobbet som var resterna från i fredags. Men söndagen sen... Ok medan jag jobbade dagen, men sen... Jag har i helgen fått tillbaka det där roliga man har en gång i månaden, och det triggade igång suget något fruktansvärt. Massa kex, kakor och sen chips till hockeyn på kvällen.
 
Menmen, ny vecka & nya tag. Idag ska jag hålla hormonerna i schack!

Löppass 130516

Kategori: Konditionsträning.

I torsdags skulle jag ut och springa en runda. På träningsschemat stod 4 km på 27 minuter, och jag kände att det kommer ju inte vara några problem. 4 km känns ju inte så långt längre... Men, redan under första kilometern kände jag att benen inte alls var med mig, och inte flåset heller. Jag tog mig runt den planerade rundan, men fick gå flera gånger då jag inte orkade mer. Ändå tvingade jag mig att springa flera gånger också. Tiden blev därför inte någon höjdare, men jag var ute och kämpade åtmistone.
 
Men till det tråkigaste... Jag fick jätteont i benhinnorna, så får försöka avvakta lite med löpningen någon vecka till och försöka köra cykel & crosstrainer så länge!
 
Det var inte 5 km utan ca 4.6, den hoppade till lite i början.

Gymmet 130515

Kategori: Styrketräning.

I onsdags var det dags för veckans ben- & ryggpass (med lite extra krut på vaderna som jag känner att jag behöver stärka upp i löpningen). Jag passade även på att köra lite extra bålträning mot i vanliga fall (brukar köra 1-2 övningar).
 
Uppvärmning
Crosstrainer (eh... några minuter) motstånd 12
 
Styrkepass
Benböj i smithmaskin +25 kg 4x8 reps
+ vader mellan seten 3x25 reps
Hantelrodd 10 kg 4x10 reps/sida
Baksida lår 40 kg 4x8 reps
Latsdrag 45 kg 4x8 reps
Vader i benpressmaskinen 150 kg 4x15 reps
Rygglyft på ställning +15 kg 4x10 reps
 
Bål-/stabilitetsträning
Sidolyft på ställning +10 kg 2x15 reps/sida
Plankan i tabataintervaller
Höftlyft med fötterna på boll 3x25 reps

Nya formbilder. Strunta i vågen!

Kategori: Vägningar & mätningar + kroppsbilder.

Detta är några månader tillbaka i tiden, jämfört med nu. Jag väger lika mycket då & nu. Ni som säger att ni bara vill ner till en viss vikt - varför?! Jag har en bra bit kvar, men visst fasen har det hänt mycket!
 

Havregrynsgröt - tips på variationer

Kategori: Mattips m.m..

Något många som tränar (och många andra för den delen) tycker är en bra frukost är havregrynsgröt. Jag själv har alltid gillat gröt, ända sedan jag var liten, så jag har inga problem med att äta det. Dock har jag tidigare suttit fast i sylt- & mjölkträsket, vilket kanske inte är varken så nyttigt eller vidare proteinrikt (vilket gjorde att jag ofta blev hungrig relativt snabbt igen, dessutom vill jag ha lite mer protein för träningens skull). Jag gör dessutom alltid min gröt som 1½ portion (på 1½ dl havregryn) för att bli ordentligt mätt.
 
Här kommer nu mina favoriter, som jag brukar variera mellan:
 
Med rivet äpple & kanel
Riv ½ urkärnat och skalat äpple över gröten. Toppa med kanel & keso eller kvarg.
 
Hallongröt
Gör gröten i micron. Häll på lite frysta hallon när den är klar och rör om så hallonen blandas in i gröten, mosa dem gärna lite. Toppa t.ex. med kvarg som du mixat med hallon & lite banan.
 
 
Jordnötsgröt
Koka havregrynen i mjölk i stället för vatten, tillsätt även ½-1 msk osötat jordnötssmör. Servera med t.ex. skivad banan & keso.
 
Med banan- & kanelkvarg
Mosa ½ banan och blanda med kvarg och kanel. Toppa gröten med detta.

Blodomloppet 2013

Kategori: Konditionsträning. Tävlingar, lopp m.m..

I måndags var jag och sprang Blodomloppet här i Karlskrona. Jag hade haft lite huvudvärk och så på dagen och kände lite att jag bryr mig inte så mycket hur det går egentligen, mest kul att prova på ett lopp nu för att se hur formen är. När jag väl startat kom ju dock vinnarskallen fram och jag höll på att irritera ihjäl mig på alla som startat relativt långt fram och började gå nästan direkt efter start, i alla fall så fort det kom en backe... Man kom ingenstans i början och första kilometern tog därmed nästan 10 minuter... Gångtakt!
 
I alla fall, resten av den 5 kilometer långa rundan sprang jag på ganska hyfsat tycker jag, och upploppet fick jag en jäkla fart på. Men, tyvärr blev tiden inte bättre än 33.40. Skyller det på första kilometern ;) Skönt att se att jag i alla fall klarade springa hela i ganska hyfsad takt!
 

Löppass 130511

Kategori: Konditionsträning.

Ikväll var det dags för veckans sista träningspass, och även sista innan blodomloppet på måndag. Det planerade var 7 km på 52 minuter och jag tror att jag lyckades bra! Telefonbatteriet dog dock efter drygt 4 km :( Jag vet dock att rundan måste varit uppåt 7 km, i alla fall minst 6,5. Och jag var hemma 46-47 min efter jag startat. Bra! Kändes rätt bra att springa idag med och de gånger jag kände att jag hade velat gå lite koncentrerade  jag mig lite extra på att springa "snyggt" i stället. Måste säga att jag är stolt att det går så bra framåt, jag som aldrig riktigt gillat att springa. När det känns bra är det ju nästan kul!
 
 

Löppass 130509

Kategori: Konditionsträning.

Igårkväll när sambon kom hem från jobbet var jag redo för en löprunda. Egentligen stod 7 km på träningsschemat, men då jag inte kom ut förrän 20.35 kände jag att det blev lite tight att hinna innan det blev för mörkt då jag ville springa i skogen. Därför flyttade jag om och körde 5 km i stället vilket jag egentligen skulle gjort idag eller imorgon. Och fan vad arg jag blev att jag inte sprang de 7! Det kändes ruskigt bra i benen och kroppen igår och jag sprang hela rundan förutom en liten bit i början som uppvärmning och en liten bit i slutet som nedvarvning. Jag hade absolut orkat de 7, kändes mycket bättre att springa än det gjort någon gång hittills. Surt! Hoppas jag har samma känsla i kroppen på blodomloppet på måndag :)
 
Målet var i alla fall 5 km / 37 minuter och när hon sa 5 km i lurarna var tiden 36:25. Perfekt!
 
 
När jag kom hem avslutade jag träningspasset med sidoplankan 2x1 minut per sida.
 
Helt sjukt egentligen att jag sprang nästan 5 km i streck på träning. Aldrig hänt tidigare, och låter nog inte så stort för många, men för mig är det verkligen det!

Gymmet 130508

Kategori: Styrketräning.

Igår då jag var på väg hem från min andra arbetsdag efter mammaledigheten passade jag på att köra inom gymmet på hemvägen. Lika bra att få det gjort när man ändå är iväg, även om man längtar hem!
 
Uppvärmning
5 min crosstrainer motstånd 12, 0.51 km
 
Styrkepass (armar, axlar, bröst)
Axellyft åt sidan 6 kg 10 reps, 7 kg 3x6 reps
Bröstflyes 9 kg 4x7 reps
Alternerande bicepscurls 8 kg 4x8 reps
Tricepspress med rep 36 kg 4x6 reps
Alternerande axelpress 9 kg 4x7 reps
Bröstpress maskin 35 kg 6 reps, 30 kg 3x7 reps
Dips mot bänk med viktplatta 5 kg 4x10 reps
 
Bål-/stabilitetsträning
Plankan i tabataintervaller

Löppass 130507

Kategori: Konditionsträning.

I tisdags morse var jag ute och sprang. Jag var inte det minsta sugen på det, men jag är så glad att jag äntligen kommit till stadiet då jag alltid genomför min träning även om jag inte är sugen innan. Men blir ju så glad efter! Det planerade passet var 6 km på 45 min, och ja, det gick nästan i alla fall... Jag gick i och för sig lite i början som uppvärmning och en gång på mitten. Sprang ändå betydligt mer än jag någonsin klarat tidigare, förutom de gånger jag sprungit lopp.
 

Gymmet 130506

Kategori: Styrketräning.

Uppvärmning
Powerwalk till gymmet
 
Styrkepass (ben och rygg)
Rodd 41 kg 10 reps, 48 kg 3x8 reps
Enarms hantelrodd 9 kg 10 reps
Utfall i smithmaskin +22.5 kg 10 reps, +25 kg 3x8 reps
Upphopp på bänk med knäböj mellan 3x10 reps
Framsida lår 50 kg 10 reps, 55 kg 3x8 reps
 
Bål-/stabilitetsträning
Höftlyft med fötter på boll 2x20 reps
 
Körde för en gångs skull tillsammans med sambon som skulle köra ben. Kul att träna tillsammans, men jag hinner dock mindre då ;)

Nytt träningsupplägg

Kategori: Motivation, prat & målsättning. Veckoscheman.

Sedan ett par veckor tillbaka har det blivit lite skillnad i träningsupplägget för mig. Mest eftersom träningsprogrammet inför Tjejmilen körde igång. Nu ser veckornas träning huvudsakligen ut såhär:
 
- 2 styrkepass (1 ben & rygg, 1 armar, bröst & axlar)
- 3 löppass (enstaka veckor 4 stycken)
 
Jag har "tillåtelse" från mig själv att ibland byta ut ett löppass mot annan kondition, t.ex. cykling eller crosstrainer. Då ska det dock vara samma ansträngningsgrad, så cyklingen får i så fall vara dubbelt så länge som löpningen skulle gjort. Vissa veckor blir det även bara ett styrkepass, då helkropps.
 
Jag har nu planerat in träningen dag för dag ända fram till Tjejmilen i september, utefter hur jag jobbar. En del pass kommer säkert bli flyttade eller så, men skönt i alla fall att ha det inplanerat!
 
Jag har sagt det innan och säger det igen, planering är A och O!

Löppass 130505

Kategori: Konditionsträning.

I morse innan frukost var det dags att springa en sväng igen. Osugen, men har äntligen kommit in i "just-do-it"-tänket! På träningsschemat var det dags för 6 km på 45 min. På grund av lite kissnödighet mitt i blev det lite slött ett tag, men ändå ganska nöjd då det är långt för att vara jag. Men jag sprang faktiskt det allra mesta, så jag är helnöjd ändå :) Det är dessutom väldigt backigt vissa partier i skogen där jag sprang, så det påverkar ju med!
 

Gymmet 130504

Kategori: Styrketräning.

I morse efter frukosten var jag borta på gymmet för veckans pass för armarna, axlarna och bröstet.
 
Uppvärmning
Powerwalk till gymmet
 
Styrkepass
Bicepscurls med Z-stång +12.5 kg 4x6 reps
Tricepspress maskin 60 kg 4x7 reps
Bröstpress maskin 35 kg 4x6 reps
Axelpress maskin 25 kg 4x8 reps
Alternerande hammercurls 8 kg 4x8 reps
Tricepspress hantel 9 kg 4x7 reps
Bröstflyes 9 kg 4x6 reps
Axellyft åt sidan 6 kg 4x7 reps
 
Bål-/stabilitetsträning
Benindrag på boll 3x15 reps
Sidoplanka 45 sek/sida

Löppass 130503

Kategori: Konditionsträning.

Igår förmiddag var jag ute på en löprunda igen. På träningsschemat stod 5 km på 38 min och som ni ser blev det alldeles perfekt :) Gick första 500 metrarna och sista ca 200 samt kanske 50 meter i mitten x2. Rätt stolt ändå, jag som brukar ge mig och gå ganska lätt. Myyycket psykiskt vad gäller löpning, inte bara uthållighet. Man orkar ofta mer med kroppen än vad huvudet tycker...
 

Löppass 130430

Kategori: Konditionsträning.

Igår blev det en löprunda på eftermiddagen. Sådär gick det får jag väl säga, stum i benen efter måndagens styrkepass och så kom jag iväg lite sent (skulle hämta på förskolan på hemvägen), så hann inte med hela. Men, jag sprang (joggade) i alla fall i princip hela tiden och jag var i alla fall uppe i 4 km väl framme på förskolan. Det planerade var annars 5 km på 38 min. De 4 kilometrarna tog 29 minuter, så ganska lagom fart i alla fall!