100731 - Fix&plock

Det är inte mycket som hänt de senaste dagarna. Det har varit kasst väder, och vi har mest varit ute på ett par shoppingturer & fixat i ett nytt rum här hemma...ett lek- & träningsrum! :) Vilken kombination va?! ;) Men vi behövde både och, så fick bli så. Halva av varje. Får vara noga med att alltid lägga undan sånt hon kan skada sig på bara. Det är snart klart, ska bara ha upp lite på väggarna med och sortera upp de sista grejerna. Ska beställa ett par träningsplanscher på mig & baby från när vi provtränade lite idag.



Vi har beställt lite till Meja med. I måndags beställde jag namnnappar till henne inför dagisstarten. På onsdagen låg de redan i brevlådan! Bra service :) Och fina var de!
Sen igår beställde vi vinterstövlar till henne. Lite tidigt kanske, men fick tips från Alfva att det var REA på barnskoshopen, så kunde inte låta bli! :) Jättefina var de och bra verkar de. Hade kostat 699:- från början, och nu gick allt med frakt o.s.v. på 324:-. Borde ju hålla för vinterns påfrestningar :)



Meja blir bara stadigare och stadigare med gången. Nu svänger hon runt utan några som helst problem, och hon går stadigt med skor med, vilket var jobbigt tidigare. Man ser henne i princip aldrig krypa nu om dagarna, utom om hon ska under något, eller har ramlat och är väldigt trött. Hon gick omkring på Maxi idag som ingenting ;) Man blir lika förvånad varje gång hon kommer gående, man vänjer sig liksom inte så på en gång ;)



Hon lär sig mycket annat med just nu. Hon kan numera hela baka-kaka-ramsan (rörelserna alltså :P), hon säger för det mesta "heej" och vinkar då hon kommer in i ett rum (om hon inte är blyg om det är okända människor), hon kan peka på sin mun om man säger "var är Mejas mun" och på min om man frågar "var är mammas mun". Hmm, vad har hon mer lärt sig, känns som det är så mkt :O Jo, hon kan tvätta sig runt munnen med om man ber henne. Pallen vi köpte på IKEA var superbra, så nu står hon själv vid handfatet och tvättar sig när hon har ätit. Vi fyller på vatten och så tvättar hon händerna och munnen. Bra att lära sig i tid ;)



Och slutligen, till det jag har pysslat med idag en del tid =) Jag hämtade ner min gamla dockvagga från vinden, som min farfar gjorde när jag var liten, och målade om den från vanlig furu till vit =) Superbra blev det! På första bilden är den bara grundad, och på de andra klar. Den ska in i lekrummet nu =)




Avslutar dagen med en bild på min sötnos från idag! (Som btw var superledsen nu ikväll när hon skulle sova =( Stackaren, ont, tand, separationsångest?? Så svårt när hon inte kan berätta...)

- Mejas cupcakes

Här kommer det utlovade inlägget med födelsedags-cupcakesen (Leilas), tårtorna får komma senare =)

Vanilj-/citronmuffins

100 g smör
2 st ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Fyll med valfri fyllning, se nedan.

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)



Chokladmuffins

150 g smör
2 st ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.



CreamCheese-frosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

Vispa i Philadelphiaosten.

Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.



Chokladfrosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.

Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

- Mejas födelsedagsfrallor

Här kommer ett litet receptinlägg med de frallor vi åt på Mejas födelsedagskalas. Om ni inte är intresserade är det bara att bläddra ner/byta kategori =) Senare kommer ett med cupcakes/tårta oxå!

Ljusa frallor

50 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

1 ägg

ca 1 ½ l vetemjöl

ägg till pensling

vallmofrön

Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt och ägget lätt uppvispat. Tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Forma frallor (24 st), klipp kryss i dem och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. på vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen i 225-250°C i 8-10 minuter. Låt svalna utan bakduk på galler.



Grova frallor

50 g jäst
3 ½ dl lättyoghurt naturell
2 dl vatten
1 ½ dl grovt rågmjöl
2 dl havrekli
6 dl grahamsmjöl
ca 2 dl fk-dinkelmjöl
2 tsk salt
Havrekli, solrosfrön & linfrön

Smula jästen i en bunke. Värm yoghurt och vatten tills det är 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den har löst sig. Häll i resterande ingredienser. Arbeta degen väl och pudra över lite fk-dinkelmjöl på ytan. Låt degen jäsa ca 1 ½ tim. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i två delar och rulla ut till längder. Skär varje längd i ca 9 bitar (3-/4-kanter). Lägg bitarna direkt på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa 15-20 min till. Pensla med vatten och strö på havrekli, solrosfrön & linfrön. Grädda i 250 grader i 12-14 min. Låt kallna under bakduk.

RSS 2.0