120128 - Heltidsarbetande småbarnsmamma


2012-01-28 | 21:21:11
Kategori(er): Mamma till Meja, gravid & sjuksköterska - Vår 2012.

Ja, nu kan man alltså kalla sig det. Nu har det bara gått två veckor, knappt, men jag förstår inte hur man hinner med allt! Nu har jag ju själv valt att det blev heltid, men det kändes bäst så just nu till att börja med!

På jobbet går det framåt i alla fall. Jag går ju intro nu, och jag känner mig sjukt osäker. Har ju dock bara gått en vecka med sjuksköterskan, och jag tror att det är skillnad när man börjar "göra det själv" också då man ska tänka själv o.s.v.

Denna veckan är sexdagarsvecka och i torsdags var jag ledig tillsammans med Mejan. Vi spenderade dagen hos Jossan och lilla Nea, vilket var så trevligt så :) Lite prat, promenad och så är aldrig fel!Tro det eller ej, men vi har faktiskt fått oss lite lagom med snö till o med här nere hos oss! Meja har fått dras i pulkan till dagis ett par dagar denna veckan plus från bussen till Nea och hon älskar det :) Sitte roch flinar hela tiden sötnosan :)

Lunginflammationen har det gått bra med. Sista antibiotikadagen idag, och självklart började ungen hosta lite inatt igen, vilket hon inte gjort sen andra natten efter vi fick medicinerna... Får väl se om det blir likadant inatt igen.

- Utmaning (10 frågor om mig)


2012-01-28 | 21:00:12
Kategori(er): Tävlingar, tips m.m..

Jag har fått en utmaning av Ida-Maria

Vad gjorde du för tio år sedan?

År 2002 var jag endast 13-14 år gammal och gick alltså på högstadiet. Jag höll antingen på att simma som en galning (tränings- och tävlingssimmade på den tiden) eller hade jag precis slutat. Det var därefter jag sa byebye till mina magrutor som ännu inte har återsett dagsljus!
Jag hade otroligt lätt för mig i skolan och fixade till mig bra betyg utan att egentligen behöva kämpa så mycket för det.
Jag bodde framför allt hos min mamma med henne, hennes man och mina syskon som då var endast 4 & 1 år gamla. Passade dem en del och umgicks även med Lisen som jag sedan satt ihop med fram till studenten ;)

Vad gjorde du för ett år sedan?

Hmm... Det var nästan svårare att komma ihåg än 10 år sedan ;) Jag började min 5:e termin på sjuksköterskeprogrammet och försökte umgås så mycket jag kunde med dottern och sambon. Det var en relativt lugn termin fram tills sista kursen så jag har för mig att det gick ganska bra.

Fem snacks du gillar?
Grönsaker (morötter, gurka, blomkål o.s.v.) med dip
Naturgodis (vissa bitar som kokos i yoghurt och jordnötter i mjölkchoklad samt vissa nötter)
Frukt i bitar (typ ananas, melon, apelsin, äpple o.s.v., mmm!)
Saltlakrits
Kakor, tårtor o.s.v. i (nästan) alla dess former

Fem sånger du kan hela texten till?

Hmm... Förutom diverse barnsånger och kyrksånger så:

Mamma Mia
Tell Me 
Show Me Heaven
Teenage Dirtbag
Wake Me Up When September Ends

Inte så nya som ni ser ;) 

Fem saker du skulle göra om du blev mångmiljonär?

Gå ner och jobba typ halvtid
Betala av bil-, hus- och csnlån
Renovera och bygga ut precis som vi vill ha det, alternativt hitta en underbar tomt att bygga vårt drömhus på
Åka på längre (avstånds- och tisdsmässigt) utlandsresor
Skänka bort lite varje månad till välgörande ändamål (utöver mitt nuvarande fadderskap)

Fem dåliga vanor?
Nästan alla mina dåliga vanor bygger på en övergripande dålig egenskap; jag är lat!

Jag skjuter (nästan) alltid saker framför mig
Jag är otroligt slarvig med saker (omedvetet)
Jag är otroligt slarvig i hemmet (jag vet det ju, och försöker jobba på det...)
Jag är för dålig på att säga ifrån och att säga nej
Jag är ofta ganska osäker på mig själv

Fem saker du gillar att göra?
Umgås med min familj
Träna (när jag är i de perioderna...)
Laga mat och äta mat
Träffa vänner
Resa

Fem saker du aldrig skulle klä dig i, eller köpa?
Detta var svårt, med tanke på att jag sa det om piratbyxor när det kom, och ångrade mig nåt år senare...

Träningsoverall som matchar med M:s ;)
Kjol/klänning som är så kort att trosorna syns så fort man böjer sig
Byxor som smiter åt och trycker ut kärlekshandtagen, och sen en tight tröja till
Mammabyxor då jag inte är gravid eller strax efter
Svart sopsäck?

Fem favoritleksaker?
Sällskapsspel (typ Med Andra Ord)
iPhonen
Bärbara datorn
Kameran
Scrap-grejerna

Tio personer som jag vill se göra denna utmaning?
Beatrice, Elin, Frukostera, IsabelleJossanLina, LindaMadde, MalinMelinda

- Tävling


2012-01-23 | 19:17:11
Kategori(er): Tävlingar, tips m.m..

Hittade en tävling som jag hemskt gärna skulle vilja vinna!De kurser jag skulle vilja vinna framför allt är:

Naturfotografering 299 kr
En stor kurs om allt inom naturfotografering, landskap och djurfotografering!
Tycker denna verkar jättebra eftersom utomhusbilder är det bästa jag vet. Tror man kan ta finare bilder utomhus överhuvudtaget, av alla slag, med hjälp av denna kursen! 

Redigering 299 kr
Kurs i redigering i Photoshop och Elements, ta del av mina favoritverktyg och lär dig dom viktigaste funktionerna genom pedagogiska videos.
Lite Photoshop kan jag ju, men just redigering av bilder är inte min starka sida där, och det hade varit alldeles toppen att få någon som förklarar för en!

Här hittar du bloggen och tävlingen!

120120 - Lunginflammation & jobb


2012-01-20 | 23:19:30
Kategori(er): Mamma till Meja, gravid & sjuksköterska - Vår 2012.

I söndags ringde jag 1177 angående Mejas hosta. Jag är väl medveten om att barn ofta kan hosta några veckor efter en förkylning, men då hon hostat massa framför allt på nätterna nästan sedan jul och sista veckan hostat tills hon spytt slem på nätterna, tyckte jag det var dags för en tid på jourcentralen då vi inte orkade mer. Personen jag pratade med tyckte dock inte alls att problemet var lika stort och rekommenderade receptfritt slemlösande läkemedel (konstigt att varenda läkare jag pratat hosta med har sagt att det finns noll belägg för att slemlösande läkemedel faktiskt fungerar bättre än mycket dricka o.s.v.). Jag har haft små bryt två kvällar då stackars lilla Mejan hostat tills hon kräkts och knappt har kunnat andas, och varit så ledsen =/

I alla fall, tisdag morgon fick jag nog och ringde i alla fall vårdcentralen, som tyckte vi skulle komma dit samma dag, tack! Besöket blev dock lite längre än tänkt... Efter 1½ timmes lyssnande på lungor, provtagning, väntande och mer lyssnande blev vi skickade in till barnmottagningen på sjukhuset där snuttan fick genomgå mer lyssnande, lite lek och en lungröntgen. Skruttan hade en saturation (syremättnad) på neråt 85 när vi kom till sjukhuset...

Framåt kvällen fick vi en diagnos - lunginflammation, orsakad av antingen virus eller någon "lättare" bakterie som mycoplasma, då hon inte hade vidare höga infektionsvärden eller var särskilt påverkad i övrigt. Till slut kom vi i alla fall hem med antibiotika och inhalationsmedicin Airomir som skulle verka vidgande på luftvägarna. Redan första natten var hostattackerna reducerade till en (utan kräkning) och de övriga två nätterna sedan dess har vi klarat oss helt utan hosta. Hurra för Airomir!

För övrigt har jag börjat jobbet denna veckan. Har jobbat onsdag, torsdag, fredag. Går min introduktion nu, 3½ vecka. Dessa tre dagarna har jag gått med en undersköterska då jag inte var så hemma på den sidan av avdelningen där jag ska vara nu. Lite sjuksköterskegöra har det såklart blivit ändå (och mycket är ju samma förstås!) och det känns helt galet att ingen kollar mig! Jag är alldeles nervös :P Skulle sätta ett antibiotikadropp idag, vilket jag gjort massor av gånger, och ändå blev jag alldeles stirrig att det inte skulle bli rätt ;)

Och jag vet att jag bloggar lite kass just nu (igen...), men det är tänkt att bloggen ska byta lite utseende och inriktning ganska snart, så håll ut!

120114 - EXAMEN


2012-01-14 | 12:21:43
Kategori(er): Mamma till Meja - Termin 6.

Igår var det dags för den stora dagen!

Började dagen med att gå upp och äta lite och börja göra mig i ordning. Packade ihop lite grejer och sen kom mamma och hämtade mig och körde mig till lokalen där vi varit kvällen innan och dukat i ordning lite o.s.v. Började fixa lite för champagnefrukosten och sen kom kusin och fixade mitt hår :)
Vid halv 11 kom de flesta av de som skulle ta examen på lite champagnefrukost. Det åts apelsin- & melonklyftor, baguetter med smör & ost, vindruvor samt kex med mögelost / Philadelphia. Såklart champagne (eller ja, Cinzano Asti) och ciderdryck med. Gotte! Himla trevligt var det också.

En busstur senare var vi i stan och placerade oss i Fredrikskyrkan för examensceremonin. Den blev alldeles perfekt och jag satt som i en liten bubbla hela tiden. Jag har liksom inte riktigt förstått att det faktiskt är över... En kille sjöng En värld full av liv och Heal the world, och det hölls tal av lärare och en nyutexaminerad sjuksköterska. Jättefint! Betyg och broscher delades it innan vi gick ut på trappan för lite posing ;)

Begav mig sen till lokalen igen för lite vila, salladsfix m.m. innan det kl 17 drällde in folk som ville komma och fira med mig :) Vi mumsade på pajer och sallad, och sedan vetekransar (by mormor), gräddbullar (by mamma) och nån sockerkaksgrej som jag hade slängt ihop :) Gott alltihop! Massa presenter och blommor hade folk med sig med och jag fick massa presentkort på KarlskronaMöbler, så snart kanske det blir en ny soffa :D Jätteglad för alla ni som kom, tack tack tack så mycket för både sällskap och presenter!

Några bilder från kvällen kommer en annan dag, bara mamma som fotade då =)

- Utbildningen avklarad


2012-01-10 | 18:56:59
Kategori(er): Tankar, känslor & framtidsplaner.

Jaha, dags att försöka få på pränt hur detta egentligen känns...

Till att börja med, så vill jag säga att... Jag är förbannat stolt över mig själv, om man nu får vara det i detta landet?! På 3½ år har jag hunnit påbörja och nu nästan avsluta en 3-årig utbildning, blivit med och fått världens underbaraste dotter, sagt upp mig från mitt fasta jobb, läst en högskolekurs på 7.5 hp och sommarjobbat på en kirurgiavdelning. Det är faktiskt ganska mycket under denna tiden, och en av de saker jag är mest stolt över är att jag faktiskt tog steget. Att jag började läsa. Jag, och många med mig, trodde nog ett tag att jag skulle "fastna" på mitt gamla arbete, men med lite målmedvetenhet och vilja "kom jag loss". Missförstå mig inte, det är verkligen inget fel på mitt gamla arbete, tvärtom! Bara det att det inte var det jag ville göra.

Under tre år på sjuksköterskeprogrammet vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) har många känslor hunnit upplevas. Glädje bland annat vid klarade tentor, ilska och frustration vid diverse orättvisa situationer, saknad efter första praktikplatsens vårdtagare och personal, ledsamhet vid nån enstaka icke-godkänd tenta och mycket mer.

Det är med blandade känslor som jag nu avslutar utbildningen på fredag. Jag har många gånger sagt att det är otroligt bra att plugga på ett sätt, du kan ofta planera din tid mycket själv och du behöver ofta inte lägga någon heltid på studierna. Dock ska det bli otroligt skönt att inte studera längre, för framför allt det sista halvåret har det varit otroligt psykiskt jobbigt. Mycket av det tror jag har att göra med att det är ett legitimerat yrke jag läst till, vilket innebär att jag inte kommer få börja arbeta om jag inte har alla poäng godkända. Detta är en press som andra utbildningar slipper.


2009, 2010 & 2011

Nu står framtiden för dörren och det känns förstås blandat! Som jag skrev ska det bli skönt att slippa den psykiska stressen av plugget, men jag är inställd på att jag i början kommer tycka det är psykiskt jobbigt att arbeta också. Lite rädd är jag, tänk om jag gör fel o.s.v. Det är i alla fall en helt sjuk känsla, jag ska nu ha kompetensen att ha hand om egna patienter och att ge dem mediciner, dropp, nålar, planera deras omvårdnad o.s.v. Kan jag det?! Tydligen ;) I alla fall enligt handledare och skolan! Något som är skönt är i alla fall att slippa jobbstressen, jobb har jag fått på en kirurgiavdelning där jag trivs bra, och det kommer nog bli jättebra när man väl kommer in i det!

Hoppas det inte blev alltför rörigt ;)

120110 - Sjuksköterska!


2012-01-10 | 18:50:33
Kategori(er): Mamma till Meja - Termin 6.

Kom på att jag glömt bjuda er på ett inlägg om mellandagarna ju. Det finns dock inte så mycket att säga, på juldagen var jag på fest hos en tjejkompis (väldigt lugnt då jag jobbat natten innan) och sen har jag och Meja haft jullov och tagit det väldigt lugnt!

Förra veckan var det dags för slutseminarie på C-uppsatsen. Det kändes sådär... Vi blev godkända på opponeringen, men fick en del kritik av examinatorn på vår uppsats (det fick dock alla). Det har känts sådär sedan dess, och kompletteringarna vi fick sitta och fixa förra veckan kändes det som att vi inte visste om de var rätt, så som han ville ha det. Det har varit en ångestladdad väntan! Idag kom dock ett mail... Vi är godkända, jag kan numera titulera mig sjuksköterska!

Jag ska försöka formulera ett inlägg sen med tankar och känslor kring min utbildning och att jag nu ska ta ett nytt stort steg i livet!

Förutom detta trevliga som har hänt så har Meja börjat sin inskolning på den nya förskolan denna veckan. Det känns helt okej än så länge. Hon har inte brytt sig så mycket om oss, så imorgon ska vi lämna henne en stund. Vi har bara varit där rätt så korta stunder, en timme igår och två timmar idag. Imorgon är det dags för lunch där :) Det känns som att inskolningen kommer bli himla smidig då hon redan är så inne i rutiner och så!

- Nyårsfirande 2011/12


2012-01-06 | 14:05:14
Kategori(er): Mamma till Meja - Termin 6.

Nyårsafton firades här hemma, tillsammans med M:s bästa kompis och hans tjej! Vi hade jättetrevligt, maten blev god och förutom åt spelade vi Med andra ord och babblade, och sköt några raketer.

Kvällens meny:

Förrätt:
Skinktoast med honungsmelon

Varmrätt: Baconlindad helstekt fläskfilé fylld med mozzarella & basilika
Potatisgratäng, fetaostsallad, ugnsrostade körsbärstomater & svampsås

Efterrätt: Kladdkaka med smak av Dumle / hallon, vispgrädde
(medtogs av gästerna)God fortsättning på 2012 önskar vi!

- Ny design


2012-01-06 | 13:25:13
Kategori(er): Bloggdesign.

Fixade en väldigt tillfällig header så länge, eftersom det ändå snart är dags för en ny efter examen o.s.v. :)Sen ska ju färgerna i menyerna o.s.v. också fixas, men det tar jag när jag bestämt hur nästa design ska se ut =)

- Julfirande 2011


2012-01-03 | 18:13:57
Kategori(er): Mamma till Meja - Termin 6.

Dagen innan julafton påbörjades firandet med pappa och hans fru här hemma!
Mejan fick bland annat en trehjuling och en dator =)

På julaftonsförmiddagen kom mamma & Co. på lite lunch & mer paketöppnande.


Duplo, kläder m.m. =)

När det var dags för Kalle Anka kom M:s familj och spenderade resten av dagen här.


Meja och vi fick massa fint igen, och sen var det dags för mig att bege mig mot nattjobb på kirurgen. Jag var sådär sugen, men det var en luuugn natt i alla fall!

På juldagen var Meja hos mamma & Co. medan jag sov, sen åkte jag också dit. Kalkon och mys!

- Matlista v.1-2


2012-01-03 | 17:31:36
Kategori(er): Matlistor.

Måndag – Rester

Tisdag – Kött i ugn, pressad potatis, sallad

Onsdag – Tonfisksallad, fullkornsris

Torsdag – Köttfärssoppa

Fredag – Symöteslåda, sallad

Lördag – Randig kycklinglåda, basmatiris, sallad

Söndag – Ugnsstekt falukorv, potatismos

 

Måndag – Pasta & köttfärssås, kokta grönsaker

Tisdag – Fiskgratäng, kokta grönsaker

Onsdag – Kycklingsallad, pasta

Torsdag – Pannkaksmiddag, sallad

Fredag – Examensfest

Lördag – Grönpepparkyckling, ugnsrostade rotsaker

Söndag – Korv stroganoff, fullkornsris, kokta grönsaker

RSS 2.0