Clown-marsipan-tårta
6 st ägg
3 dl strösocker
1½ msk vatten
2 1/4 dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund form på ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vattnet.
Blanda vetemjölet med potatismjöl och bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Rör tills allt är väl blandat. (Vänd ner med slickepott).
Häll smeten i formen. Grädda på galller i nedre delen av ugnen ca 45-55 minuter, ugnsfolie på i slutet av tiden om kakan börjar bli för mörk i färgen. Pröva med en sticka att kakan är torr.
Låt kakan svalna lite. Stjälp upp den på galler och låt den kallna.
Skär kakan i 3 delar och lägg i fyllningen. Jag tog skivad banan på ett lager, och mosade jordgubbar blandade med vispad grädde på det andra. Vispa sedan grädde och bred utanpå.
Dekorera med marsipan till valfritt utseende. Jag gjorde en clown med vitt marsipanlock, och marsipan till näsan, munnen och ögonen. Till håret använde jag marsipan och pyntgelé.
Kolatårta (receptet kommer från DanSukkers hemsida, grymt god, denna blev jättepoppis!)
Botten:
300 g sötmandel
4 dl råsocker flor
6 äggvitor
Fyllning:
4 dl råsocker flor
2 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
150 g osaltat smör
200 g ljus choklad
Rosta mandeln i torr stekpanna. Mal mandeln. Vispa äggvitan och råsockret kraftigt med elvisp i minst 10 min. Tillsätt mandeln. Häll smeten i en smord och mjölad form (potatismjöl) med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 30-40 minuter.
Blanda florsocker, grädde och äggulor i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Bryt chokladen i bitar och blanda ner i krämen. Tillsätt smöret och rör tills allt är smält. Låt kallna och bred eller spritsa på bottnen.
Ser ju grymt gott ut :D namnam!
1