Nyttig smörgåstårta recept (glutenfri & low carb)
Förra måndagen gjorde jag en så otroligt god middag! Vi var sugna på en liten myskväll, men ville inte ha massa onyttigheter. Dessutom hade vi kallrökt lax i kylen - så varför inte knåpa ihop en nyttiga smörgåstårta, tänkte jag?! Den är dessutom glutenfri om någon behöver det! Den blev otroligt god, och väldigt fräsch i smaken. Både jag och M verkligen älskade den och sa att vi måste spara receptet. Faktikt snäppet bättre än vanlig smörgåstårta till och med, och med betydligt mer näring!
 
4-8 bitar (beroende på hur hungriga personerna är...)
Botten:
2 dl mandelmjöl
2,5 dl Pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 ägg
2 äggvitor (alt. ca 0,7 dl äggvita på dunk)
2 dl kvarg
0,5 dl vatten
 
Sätt ugnen på 165°C och smörj en form med avtagbara kanter med exempelvis rapsolja. Blanda ihop ägg, äggvitor, kvarg och vatten och blanda sedan i resten av ingredienserna. Se till att det blandas ordentligt. Häll smeten i formen och bred ut den så den blir platt. Sätt in i ugnen och baka ca 50 min, ev lite mer. Låt svalna - förbered fyllningen under tiden. 
 
Fyllning:
ca 0,5 dl vispgrädde
ca 2 dl turkisk yoghurt
ca 1,5 dl lätt creme fraiche
ca 2 dl kvarg
 
Vispa grädden, och häll sedan i resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
 
400 g kallrökt lax
1 liten rödlök
ca 10 cm gurka
knappt 1 burk röd stenbitsrom
 
Skär laxen i småbitar, hacka lök och gurka fint. Använd ca en tredjedel av "kletet" och blanda ihop det med lax, rödlök & gurka, samt lite örtsalt och peppar efter smak.
 
Skär brödet på mitten, så de blir i två delar. Lägg på laxblandningen på bottendelen, det blir ett tjockt lager! Lägg sedan på överdelen och bred på resten av "kletet" uppepå och runt om. Toppa med det du vill ha på, exempelvis räkor, mer lax och rom samt grönsaker.
 
 
Det går ju såklart att byta ut fisken mot exempelvis skinka, om man inte gillar fisksmaken. Go loose!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress