RECEPT - Vitlöksbaguetter
 
I helgen tänkte vi oss att vi skulle dricka lite vin och äta rökta räkor på kvällen, och ska man äta räkor är det ju trevligt med lite annat tilltugg också. Det började med att jag skulle baka vitlöksbröd och slutade med diverse annat också eftersom vi även fick sällskap :-) Förutom räkorna och vitlöksbrödet blev det tunnbrödsrullar med pepparrot, färskost och kallrökt lax, tunnbrödsrullar med salami och brie, chips med creme fraiche och rödlök, crustader med skinkröra, varma crustader med brie, salamirullar med brieost och lite miniostbricka. Fantastiskt med plockmat! 

 
Men till receptet! 
 
Jag improviserade ihop ett recept på baguetterna som blev väldigt bra tycker jag. Här kommer det:
 
4 baguetter 
 
50 g jäst
5 dl vatten (värmt till fingervarmt) 
1/2 dl olivolja 
1 solovitlök / 3-4 vanliga vitlöksklyftor 
1 msk torkad basilika 
ca 4 dl durumvetemjöl
Rågsikt 
Flingsalt 
 
- Smula jästen i en bunke. Lös upp den i lite av vattnet och häll sedan på resten av vattnet. 
- Häll i olja, vitlök, basilika & durumvete. Spara lite mjöl till utbaket. 
- Fyll på med rågsikt (gärna under omrörning i maskin) tills degen släpper bunkens kanter och är smidig. Knåda i några minuter. 
- Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.
- Häll ut degen på lite durumvetemjöl, toppa med ytterligare lite mjöl och skär degen i 4 delar. Dra ut delarna och snurra dem runt sig själva, lägg på plåt med bakplåtspapper och toppa med lite flingsalt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. 
 
 
- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 min. För extra bra skorpa lägg gärna in lite kallt vatten i en form i botten av ugnen. 
- Ät och njut, gärna med lite smör ☺️
 

 
 
 
Heidi

Wow så hungrig man blev av detta inlägg, det låter som en alldeles fantastisk måltid!
Tack för ett bra recept på vitlöksbröd, det ska jag testa så fort som möjligt.

Svar: Kul! Hoppas det ska smaka :-)
Susanne Svensson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress